Zalm

Een bekende vis en misschien gelijk ook wel een van de populairste. De staat bekend om zijn aparte gedrag in het water. De zalm zwemt vaak tegen de stroming in en zorgt altijd voor gevaar in het water. Omdat de zalm zo bekend is bij de marketing en de gerechten wordt de zalm vaak overgeslagen. De zalm dreigt op uitsterven als er zoveel opgejaagd blijft worden. Zalm is een volwassen vis die zich in de categorie Actinopterygii bevind. Zoals al gezegd werd heeft de zalm heel veel waarde als het gaan om zijn economische en culinaire waarde. In een aantal landen in Azië wordt het erg lastig als deze soort uitsterft. In de allergrootste rivieren is de zalm in theorie uitgestorven. Er kan daar altijd een verdwaalde zijn maar op papier is de zalm daar niet meer te vinden.

Beschrijving

zalmindeoven.nl

Als we de zalm gaan bekijken vallen er een paar dingen op. Ten eerste heeft de zalm een vrij lang lichaam met een sterke staart. De zalm heeft een sterke romp Die er weer voor zorgt dat de zalm sterk is tegen gevaar. De staart zorgt ervoor dat de zalm erg goed kan zwemmen. Zalm staat erom bekend dat hij zich afscheid van alle andere vissen. Zo zwemt de zalm bijvoorbeeld af en toe tegen zware stroming in. Ten tweede zien we ook dat de zalm een x- vorm heeft. Dit houdt in dat zijn staart en zijn romp zich op diagonale wijze van elkaar snijden in tegengestelde richting. De zalm kan zich snel verspreiden en zich voortplanten. Ze doen een soort dans. Het vrouwtje laat zich opjagen en het mannetje jaagt op het vrouwtje en bevrucht haar op zo'n manier.

Cultuur

De cultuursoorten van de zalm houdt eigenlijk in waar we de zalm kunnen vinden en hoe hij zich een beetje verspreid. De zalm komt veel voor in bijvoorbeeld: Noorwegen, Ierland, Schotland, Frankrijk en de Faeröereilanden. In grote schaal bij het zuiden van Chili wordt de zalm ook steeds vaker gesignaleerd. Zalmen die zijn gekweekt worden bijna altijd gevoerd met het zo gezegde droogvoer. Gekweekte zalmen zullen niet snel natuurlijke prikkels opnemen, die de natuurzalm juist weer wel heeft. De natuurzalm komt zelf aan zijn voedsel en jaagt meestal op de wat kleinere visjes.

Jagen op de zalm

In het zo gezegde hengelsport wordt er veel gejaagd op de zalm. Vooral in de landen Noorwegen en Schotland zwemmen in langen rivieren nog steeds de grote zalmen. Vissers willen hier graag gebruik van maken maar echter legaal is het niet. Deze landen hebben daarom een vergunning ingebracht die je bij je moet dragen zodra je daar gaat vissen. De zalmen worden zo iets meer beschermt voor hun voortplanting. Hardere aanpakken worden steeds meer ondernomen in deze landen.

Conclusie

Je kan dus eigenlijk wel concluderen dat de zalm een bijzonder verhaal heeft. Het is een mooie vis die hier en daar veel opgejaagd is. In grote rivieren zwemt hij nauwelijks meer en vergunning zijn ook zeker nodig. Volgens alle verwachtingen denken wij dat de zalm zo'n 24 jaar nog kan leven in rivieren mits iedereen zich aan de regels houdt.

Probeer ook eens

Advertenties

Nieuwste recepten

Adverteerders